avon

La crostata....ciasto from Italy ....

Crostata ciasto tradycyjne wloskie ,bardzo latwe do przygotowania i co najwazniejsze pyszne ..do jej wykonania uzywamy niewiele skladnikow ,potrzeba jedynie 10 min aby wykonac ciasto (pasta frolla) .Do wykonania jej uzywamy tylko ,maslo,make cukier i jajka .

Oto przepis wyprobowany ,ciasto wychodzi naprawde pyszne ..

SKLADNIKI 

150 G MASLA 
300G MAKI
130G CUKRU PUDRU
2 ZOLTKA 
TARTA SKORKA Z CYTRYNY
SLOIK KONFITURY WEDLUG GUSTU
WYKONANIE

Do miski wsypujemy 300g maki ,130 g cukru pudru ,mieszamy dodajemy maslo ,wszystko miksujemy ,dodajemy reszte skladnikow tj.zoltka i starta skorke z cytryny (mozna uzyc cukier waniliowy jezeli ktos nie lubi posmaku cytrynowego)Wszystko zagniatamy ,otrzymane ciasto owijamy w folie przezroczysta i wkladamy do lodowki na okolo 30 min.
Przygotowujemy forme ktora powinna wygladac tak (ale sprawdzaja sie rowniez formy np do sernikow czy biszkoptow)

Forme dokladnie smarujemy maslem,wyciagamy z lodowki ciasto i dzielimy je na pol,jedna polowe rozwalkowujemy i wypelniamy nim forme 
 Robimy kilka dziurek widelcem aby nie zbieralo sie powietrze pod ciastem.
Nastepnie na wierzch ciasta dajemy konfiture(mozna uzyc tez owocow np jablka i posypac je cynamonem i cukrem ,truskawki lub nutelli )Jednak ta tradycyjna jest z konfitura :)
Druga czesc ciasta rozwalkowujemy i tniemy na paski dlugie na ok 20cm i szerokie na 1cm,potrzebne one nam beda do zrobienia tzw kratki na konfiturze.Paseczki smarujemy bialkiem jajka aby ladnie sie zarumienily.
 CIASTO PIECZEMY W 180 °PRZEZ OKOLO 40 MIN 


Smacznego

Oto kilka fantazyjnych wykonczen ciasta ,dla cierpliwych ,wygladaja cudownie az szkoda zjesc :)



Przypadl wam do gustu przepis ?
buziaki 
xoxo

75 komentarzy:

  1. Great review sweetheart...thx for sharing..:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. i adore your cooking! i will share this to my colleagues! hoping to see you on my blog at http://justrosesarered.blogspot.com. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No cóż, proste w zrobieniu, a wygląda pysznie ^^ Więc może się skuszę i zrobię, mimo braku moich kucharskich zdolności :D

    Zapraszam do mnie:
    http://moimswiecie.blogspot.com/2014/03/how-to-welcome-spring.html

    OdpowiedzUsuń
  4. apetycznie wyglada :) Akurat w tym roku wybieram się do Włoch :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj kochana jak tylko będę miała chwilę wolnego to je robię! Twoje wygląda przesmakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie miałam iść na dietę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mnie bardzo !!! mój mąż uwielbia takie ciasta, może mu zrobię? ;) rzeczywiście to ostatnie to na prawdę szkoda jeść :)
    Buziaki :)
    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. mm tarta .. coś co naprawdę uwielbiam :)
    pozdrawiam serdecznie;)) woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. nie umiem gotować, ale za to taką tartę chętnie bym zjadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. MNIAAAAAM totalnie genialne

    pozdrawiam, Ola:*

    OdpowiedzUsuń
  11. ale bosko to wygląda, musze taką zrobić dla mojego męża, pewnie pochłonie w całości:D sama mam ochotę zjeść to od razu ze zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wspaniale, na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Narobiłaś ochoty na ciastka :D

    http://women-are-beautiful.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. co za pysznosci! bede zagladal!
    lubisz muzyke, masz chwile!? zagladaj i zaglosuje :) dziekuje
    www.hot-hit-lista.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. sprawi mi to ogromna radosc! a glosiki tym bardziej! zapisuje do listy blogów
    // www.hot-hit-lista.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pysznie wygląda <3 Uwielbiam takie ciasta, nie są suche i 'nudne'.
    www.ajnidju.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm zjadłabym <3
    Zapraszam: me-and-the-little-world.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Już wiem jaki deser będzie u mnie w niedziele :)
    to musi być pyszne!
    buziaki ;**
    maniaa-mania.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Zajrzałam od Agnieszki....;) pysznie się prezentuje to ciacho...pozwolisz, że skorzystam z przepisu...?
    Pozdrawiam.... :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Pero que rico Dios mio!!! que bueno!!
    susana de piñadelys
    http://pinadelys.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  21. Dobrze ujęte - aż szkoda zjeść - :P Wybacz - nie wczytywałam się w przepis, bo dzisiaj nie będę nic piekła ale dodałam Cię do zakładki "przepisy" więc na pewno tu wrócę bardzo szybko. :D Albo moja mama - korzystam właśnie z jej kompa w salonie i to jest w sumie jej zakładka, więc masz już przy okazji drugą czytelniczkę w mojej rodzinie. :)
    Wygląda baaaarrrdddzzzoooo smakowicie :)
    NIKO

    OdpowiedzUsuń
  22. Obserwuje i z pewnością bedę do Ciebie zaglądać :) Pozdrawiam :P

    http://kornellie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmm narobiłaś mi ochoty :) ! Świetny pościk, dzisiaj na pewno sobie zrobię takie ciasto- akurat mam kilogram jabłek :3

    http://kalkosiaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. great blog..i'll try but i want more descriptive..still give it a try..
    follow you via Gfc, G+ & bloglovin, keep in touch sweets.

    http://glamforgood.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  25. Niesamowicie apetycznie to wygląda!

    http://dominikwiecekphotography.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. Super blog, obserwuję ; )
    Nominowałam Cię do LBA. Mam nadzieję że odpowiesz.
    Więcej informacji w moim ostatnim poście. ;)

    http://moonika-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  27. Jest nowy pościk, też kuchenny :)
    ;**

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetnie wygląda , oraz pewnie tak smakuje :)
    Świetny post , zapraszam do siebie ;*

    http://mylittledreams01.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  29. u mnie forma to konieczność bo uwielbiam tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mmm wygląda naprawdę smakowicie :D

    http://my-cheerful-world.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  31. It looks delicious!

    http://helderschicplace.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  32. This cake looks perfect!!

    Greets from the EDELFABRIK
    Chrissie

    OdpowiedzUsuń
  33. Na pewno zrobię..;) wygląda pysznie..;) A co powiesz na wspólną obserwację? Jak się zgadzasz, daj znać w komentarzu u mnie na blogu, żebym mogła się odwdzięczyć :*

    OdpowiedzUsuń
  34. Super post!
    Nominuję cię do LBA -szczegóły u mnie http://sylwiaa3.blogspot.com/
    <3

    OdpowiedzUsuń
  35. Pysznie to wygląda,może spróbuję zrobić :3

    moje-kolorowe-zycie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Nigdy nie jadłam tarty na słodko ,musi być pyszna ! :D

    http://grapverutkaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  37. Musi być pyszne! Nie wydaje się trudne.

    OdpowiedzUsuń
  38. Musi być pyszne! Nie wydaje się trudne.

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda i na pewno smakuje przepysznie! :) Ale kurcze no, nie mam piekarnika :(:(:(
    Ser z robakami? o mój boże, to gorsze niż parówki ze słoika!

    Pozdrawiam,
    www.katee-m.blogspot.nl

    OdpowiedzUsuń
  40. Oby dwa ciasta ślicznie wyglądaja i na pewno dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Pyszności,zachciało mi się teraz ciasta ://

    Pozdrawiam

    biszkopcik86.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  42. zgłodniałam :D ciekawa inspiracja kulinarna, kiedyś wypróbuje ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  43. wygląda bardzo apetycznie, poza tym przepis jest prosty, także na pewno wypróbuję :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  44. U mnie na blogu pytałaś się o wspólną obserwację, obserwuję twojego bloga od dłuższego czasu jako: TakaTam Greta, teraz ty ;)

    http://my-cheerful-world.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  45. Jeśli ma dużo nadzienia to biorę <3

    OdpowiedzUsuń
  46. Powracam by powiedzieć, że zostaję tu na dłużej i już obserwuję :D
    http://volleyball-dreamer.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  47. uwielbiam takie łakocie :) a na króliczka dalej czekam liczę, że na dniach będzie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  48. Jadłabym... wygląda tak pysznie, a ja tak bardzo nie mam nic słodkiego ;_;

    Pytałaś u mnie o wspólną obserwację - chętnie ^.^

    OdpowiedzUsuń
  49. Tak z chęcią zaobserwuje ;)



    http://maggxx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  50. Ale to smakowicie wyglada :)
    I oczywiscie juz Cie obserwuje :)
    http://lovelifemakeuphealth.blogspot.co.uk Zapraszam (:

    OdpowiedzUsuń
  51. Z chęcią zaobserwuje kochana!

    reanimacjablondynki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  52. Pysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)

    vanillia96.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  53. amo la crostata <3 bellissima quella con i cuori

    http://tirateladimeno.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  54. Wygląda bosko! I pewnie tak samo dobrze smakuje c;
    Obserwuję i jeśli Ci się spodoba liczę na to samo :*
    cukiereek33.blogspot.com ♥

    OdpowiedzUsuń
  55. Jeny, jak smacznie wygląda *u* ♥.
    http://ania-ania3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  56. aż się głodna zrobiłam :)
    dziękuję za przemiły komentarz :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Pysznie wygląda :D
    Pytałaś o obserwację, ja już i czekam na rewanż :)
    http://myawesomebooks.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  58. Beautiful and perfect :)
    Kisses*
    www.flordemaracuja.pt

    OdpowiedzUsuń
  59. Looks good. I'm hungry now. Kisses!

    galerafashion.com

    OdpowiedzUsuń
  60. Bardzo ładnie wygląda :)
    Obserwuję i liczę na rewanż.
    ciekawe-i-mniej-ciekawe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  61. Wygląda pysznie, ale nie skusze się, wiosna idzie, trzeba coś zrzucić :)
    Pozdrawiam cieplutko :):):)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za wszystkie komentarze ,zostaw linka to Cie chetnie odwiedze i skomentuje :)
obserwacja za obserwacje ,napisz w komentarzu ze to zrobilas /es zawsze sie rewanzuje :)

Thank you guys for all comments <3