poniedziałek, 3 lutego 2014

Spaghetti ..

Witam,w ten brzydki deszczowy dzien ,nici ze zdjec wiec stwierdzilam ze oddam sie dzisiaj w kuchni :) Czasem najdzie mnie taka ochota ,ale tylko czasem :)Otwieram lodowke a tu : no 0 kompletne ,  a tu trzeba jakis obiad wyczarowac i oto czary mary :

                   Skladniki (dla 3 osob bo tyle nas w domu :)):

             * 200g spaghetti (wazne zeby nie byly to grube nitki)
             * 300g sosu pomidorowego
             * pol cebuli
             * bazylia (jezeli suszona to pol lyzeczki,swieza pare listkow)
             *100g szynki(albo boczku dla tych ktorzy nie trzymaja diety)
             * 3 jajka
             * ser tarty(ile trzeba)
             * pietruszka do ozdoby
             * 4 lyzki oleju

Wykonanie

Na oleju podsmazamy posiekana cebule z pokrojona na drobne kosteczki szynka lub boczkiem .Kiedy cebula jest ladnie zeszklona podajemy 300 g sosu pomidorowego i pare listkow bazyli ,wszystko przykrywamy pokryka i gotujemy tyle aby sos zgestnial (stracil 1/3 ze swojej objetosci).W osobnym garnku gotujemy wode dodajemy sol (chyba nie trzeba tego mowic,kto lubi makaron bez soli) kiedy woda wrze wrzucamy makaron (ja mialam makaron ktory gotuje sie 8 min skrocilam czas do 6 minut aby byl al dente).Ugotowany makaron mieszamy z sosem pomidorowym i teraz zaczyna sie problem ,musimy z makaronu uformowac gniazda takie jak gniazdka ptasie z dziurka w srodku .Ja uzylam do tego duzej bardzo duzej salatkowej lyzki i widelca (kazdy wie jak sie je spaghetti lyzka i widelcem skrecamy spaghetti az do wytworzenia latwej do zjedzenia kulki tyle ze nam potrzebna bedzie maxi kula :))Kule ze spagheti wkladamy do naczynia zaroodpornego...







W srodku naszych kul robimy dzurke taka aby mogla ona pomiescic zoltko jajka ..


Jajka posypujemy serem ,ja uzylam parmezanu i pietruszka...
Wszystko wkladamy do piekarnika podgrzanego do temp 200°,ale uwaga przez 10 min pieczemy tylko dol czyli najpierw podgrzewamy tylko dolna czesc piekarnika ,po 10 min pieczemy calosc przez okolo 15 min (na oko sprawdzamy kiedy jajko sie siadzie)


Po 15 min wyciagamy z piekarnika e voila :)



                                                     SMACZNEGO:)


Co myslicie o takim spaghetti  fajny pomysl czy nie ?

8 komentarzy:

  1. o kurcze nie wpadłabym na to, a super wygląda z tym jajkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za komentarz bardzo i miło :) co do spaghetti to moja córka je uwielbia, w takiej wersji jeszcze nie robiłam ale ponieważ uwielbiam nowości i eksperymenty kulinarne na pewno w najbliższym czasie wypróbuję Twój przepis , pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisz koniecznie czy smakowalo ,pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. smakuje rownie dobrze :) ja moge jesc codziennie :D tyle ze jaja codziennie hmm nie za dobrze na cholesterol :D

      Usuń
  4. mniam!!! super pomysł! jako,że jestem wegetarianką spagettijak najbardziej, niestety bez jajek czy sera, ale z sosem pomidorowo czosnkowym.. MNIAM!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez lubie jakos sie przekonalam do makaronow moze dlatego ze mam meza italiano i ciagle by tylko makarony jadl ,wiec wynajduje rozne przepisy czasem sama wymyslam zeby zroznicowac nasza diete :)

      Usuń

Dziekuje za wszystkie komentarze ,zostaw linka to Cie chetnie odwiedze i skomentuje :)
obserwacja za obserwacje ,napisz w komentarzu ze to zrobilas /es zawsze sie rewanzuje :)

Thank you guys for all comments <3