Pyszne mieciutkie mleczne buleczki drozdzowe idealne na podwieczorek lub na sniadanko.
Mozna jesc same badz z dzemem czy kremem czekoladowym.
Palce lizac znikaja szybciej niz sie je robi, kazdy ma w domu potrzebne skladniki.
Skladniki
500g maki pszennej
50g cukru
plaska lyzeczka soli
370ml mleka (1,5szkl.)
8g suchych drozdzy (25g swiezych)
40g masla
Wykonanie:
Make mieszamy z cukrem, drozdzami i sola dodajemy lekko podgrzane mleko ( nie za gorace aby nie zabic drozdzy ) i stopione przestudzone maslo.
Wszystko wyrabiamy do uzyskania elastycznej masy i odkladamy w cieple miejsce na 2h do wyrosniecia.
Po 2 godzinach znowu wyrabiamy ciasto i formujemy male kulki , wykladamy je na blaszke wysmarowana tluszczem jedna przy drugiej.
Pozostawiamy do wyrosniecia na 30min, w miedzyczasie rozgrzewmy piekarnik do 160°
Buleczki mozemy posmarowac roztrzepanym jajkiem badz opruszyc maka.
Pieczemy przez 25-30 min.
Smacznego!!
This looks incredible! Thank you so much for sharing :)
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.